saleha idris

saleha idris (@saleha_idris)

Parenting Psychologist. Lecturer.

1159 posts      1800 followings      2762 followers      81 tags

Stories

Highlights

Here are the key insights from The 7 Habits of Highly Effective People :

Sharpen the saw. 
Don't work yourself to death. ...
Be proactive. ...
Begin with an end in mind. ...Put first things first. ..
.Think win-win. ...
Seek first to understand, then to be understood. ..
.Synergize.

Here are the key insights from The 7 Habits of Highly Effective People : Sharpen the saw. Don't work yourself to death. ... Be proactive. ... Begin with an end in mind. ...Put first things first. .. .Think win-win. ... Seek first to understand, then to be understood. .. .Synergize.

Thanks @airasia. Help me in handling this cases. 😍😘.

Thanks @airasia. Help me in handling this cases. 😍😘.

Nantikan episod ke3 @majalahpama @astroprimahd 
Topik: Anak keliru bahasa.

Terima kasih pihak Astro. Ni first time shooting kat luar. Selalu live di konti. 
Cabaran pada angel dan cuaca. Masa nak cakap je angin kuat. Dahan jatuh kena abang kamera. 
Last last port terbaik belakang masjid. 
Siaran akan berlangsung:
17.7.2019
Rabu 
9 malam

#salehaidris #psikologikeibubapaan #astroprima

Nantikan episod ke3 @majalahpama @astroprimahd Topik: Anak keliru bahasa. Terima kasih pihak Astro. Ni first time shooting kat luar. Selalu live di konti. Cabaran pada angel dan cuaca. Masa nak cakap je angin kuat. Dahan jatuh kena abang kamera. Last last port terbaik belakang masjid. Siaran akan berlangsung: 17.7.2019 Rabu 9 malam  #salehaidris  #psikologikeibubapaan  #astroprima

If the concept of tawhid is central to Islam and everything Islamic, it is because of its centrality to existence and everything that exists. .

Indeed, Islamic science, whether religious, moral or natural is essentially a quest to discover the order underlying the variegated world of multiplicity. The work of al shahid, Dr. Ismail Raji al-Faruqi on the subject of tawhid affords the reader not only a look on the axial doctrine of Islam, but also allows the reader to understand that doctrine from a number of different perspectives. .

In the endeavor to explain the simple truths of the doctrine of unity, Dr. al-Faruqi touches upon a broad spectrum of subjects, drawing elements from history, comparative religion, anthropology, philosophy, ethics, epistemology, archaeology, and other disciplines. As such, his concept of tawhid is rich in the depth of its erudition, abundant in its perception, and direct in its implications for life and thought. Indeed, it is perhaps this work more than any other that reflects the profound and original thought of Dr. al-Faruqi.

About the Author

Dr. Ismail al-Faruqi (1339-1406/1921-1986) is widely recognized as an authority on Islam and comparative religion. He was a Professor of Religion at Temple University, where he founded and chaired the Islamic Studies program. Having studied or taught in the Middle East and Africa, as well as in Canada and the United States, Professor al-Faruqi possessed the wide background of training and experience required for a thorough mastery of his field. His writings include numerous articles and books in both Arabic and English.

If the concept of tawhid is central to Islam and everything Islamic, it is because of its centrality to existence and everything that exists. . Indeed, Islamic science, whether religious, moral or natural is essentially a quest to discover the order underlying the variegated world of multiplicity. The work of al shahid, Dr. Ismail Raji al-Faruqi on the subject of tawhid affords the reader not only a look on the axial doctrine of Islam, but also allows the reader to understand that doctrine from a number of different perspectives. . In the endeavor to explain the simple truths of the doctrine of unity, Dr. al-Faruqi touches upon a broad spectrum of subjects, drawing elements from history, comparative religion, anthropology, philosophy, ethics, epistemology, archaeology, and other disciplines. As such, his concept of tawhid is rich in the depth of its erudition, abundant in its perception, and direct in its implications for life and thought. Indeed, it is perhaps this work more than any other that reflects the profound and original thought of Dr. al-Faruqi. About the Author Dr. Ismail al-Faruqi (1339-1406/1921-1986) is widely recognized as an authority on Islam and comparative religion. He was a Professor of Religion at Temple University, where he founded and chaired the Islamic Studies program. Having studied or taught in the Middle East and Africa, as well as in Canada and the United States, Professor al-Faruqi possessed the wide background of training and experience required for a thorough mastery of his field. His writings include numerous articles and books in both Arabic and English.

Seperti biasa. Lepas dinner jam 6++ petang. Yang biasa membantu kemas dapur adalah Haura. Puteri keempat. Istimewanya dia. Ada rasa simpati dan empati. .

Akan rasa rimas jika nampak mama dan abah penat. Dia boleh baca reaksi wajah. Tanpa meminta bantuan. Dia sendiri akan hulurkan tangan. Sinsing baju dan membasuh pinggan, mencapai penyapu, melap kotoran. Jika dari jauh nampak mama abah bawa beg kiri kanan. Dia berlari membantu. .

Tadi dia bercerita. Abah...tadi kat sekolah kesian budak darjah 1 tu. Baju dia kotor sikit je kat tepi ni. Ayah dia marah marah. Cakap kurang ajar lah apa lah. Tengking dia depan orang. Haura ada kat situ. Haura gigit jari. Haura takutlah ayah dia marah macam tu. Ayah dia tu Sabar lah sikit. Mana tahu, ada kawan yang kotorkan baju anak dia ke. Janganlah marah dia macam tu.
.

Kami hanya mendengar. Sambil dia bercerita sambil tangan nya tak duduk diam kutip pingan mangkuk dan kemaskan tikar. .

Bila dengar Haura bercerita begitu. Sama pula rasa dengan diri. Mama juga tak boleh lihat orang lain kena marah. Cepat kesian orang. Lagi lagi kalau di sekolah. Kesian anak anak kecil. Bila mak ayah. Turun dari kereta. Cari kelibat anak balik sekolah tak jumpa. .

Kan mak dah kata. Duduk sini diam diam. Tak payah nak pergi mana mana. Susah kan orang nak cari sana sini. Sekolah ni dah lah luas. Kalau anak cakap. Adik asyik nak ter berak je hari ni. Perut adik sakit. Hurm..tak naya. Kita dah marah dia sepuluh inci. Emosi dia pun dah jatuh. Apalagi kena malu depan orang. Jatuh air muka. Tak tahu nak nyorok mana. .

Dalam modul keibubapaan cool parent happy children. Perkara ini yang kita bantu ibubapa dulu. Tidak meletus kemarahan berganda pada si anak. Marah mesti pada tempat betul keadaan betul. Jika tidak api kecil menjadi marak. Jika padam pun tapi habis hangus tempat yang tak sepatutnya.

#psikologikeibubapaan
#salehaidris

Seperti biasa. Lepas dinner jam 6++ petang. Yang biasa membantu kemas dapur adalah Haura. Puteri keempat. Istimewanya dia. Ada rasa simpati dan empati. . Akan rasa rimas jika nampak mama dan abah penat. Dia boleh baca reaksi wajah. Tanpa meminta bantuan. Dia sendiri akan hulurkan tangan. Sinsing baju dan membasuh pinggan, mencapai penyapu, melap kotoran. Jika dari jauh nampak mama abah bawa beg kiri kanan. Dia berlari membantu. . Tadi dia bercerita. Abah...tadi kat sekolah kesian budak darjah 1 tu. Baju dia kotor sikit je kat tepi ni. Ayah dia marah marah. Cakap kurang ajar lah apa lah. Tengking dia depan orang. Haura ada kat situ. Haura gigit jari. Haura takutlah ayah dia marah macam tu. Ayah dia tu Sabar lah sikit. Mana tahu, ada kawan yang kotorkan baju anak dia ke. Janganlah marah dia macam tu. . Kami hanya mendengar. Sambil dia bercerita sambil tangan nya tak duduk diam kutip pingan mangkuk dan kemaskan tikar. . Bila dengar Haura bercerita begitu. Sama pula rasa dengan diri. Mama juga tak boleh lihat orang lain kena marah. Cepat kesian orang. Lagi lagi kalau di sekolah. Kesian anak anak kecil. Bila mak ayah. Turun dari kereta. Cari kelibat anak balik sekolah tak jumpa. . Kan mak dah kata. Duduk sini diam diam. Tak payah nak pergi mana mana. Susah kan orang nak cari sana sini. Sekolah ni dah lah luas. Kalau anak cakap. Adik asyik nak ter berak je hari ni. Perut adik sakit. Hurm..tak naya. Kita dah marah dia sepuluh inci. Emosi dia pun dah jatuh. Apalagi kena malu depan orang. Jatuh air muka. Tak tahu nak nyorok mana. . Dalam modul keibubapaan cool parent happy children. Perkara ini yang kita bantu ibubapa dulu. Tidak meletus kemarahan berganda pada si anak. Marah mesti pada tempat betul keadaan betul. Jika tidak api kecil menjadi marak. Jika padam pun tapi habis hangus tempat yang tak sepatutnya.  #psikologikeibubapaan  #salehaidris

Mini jamuan raya di rumah Puan Aisyah Agen OCOC Sepang. 
Kami datang 10 orang je. Tapi punya banyak juadah Puan Aisyah masak. Dan kami port luck juga.

Saya tempah coklat kek dari @sadessertandsavoury. Semua orang kata sedap. Coklat kek tanpa gula putih, tanpa tepung. Wow sangat kan😍. Terima kasih banyak ya tuan rumah😍

Kita dah seperti adik beradik. Ada tergigit tersepit. Bermaafan di hari mulia. Adalah nilai kekuatan terindah. 😘 semua.

Mini jamuan raya di rumah Puan Aisyah Agen OCOC Sepang. Kami datang 10 orang je. Tapi punya banyak juadah Puan Aisyah masak. Dan kami port luck juga. Saya tempah coklat kek dari @sadessertandsavoury. Semua orang kata sedap. Coklat kek tanpa gula putih, tanpa tepung. Wow sangat kan😍. Terima kasih banyak ya tuan rumah😍 Kita dah seperti adik beradik. Ada tergigit tersepit. Bermaafan di hari mulia. Adalah nilai kekuatan terindah. 😘 semua.

The Ideal Muslim is a man of the highest moral character. In his relationship with his Rabb, himself, family, parents, relative, friends and the community at large, he has a most excellent example in the Prophet of Islam (pbuh). His idealism is further strengthened by the characters of the first generation of Muslims who excelled in all the various fields of human endeavour. He is reassured by the teachings of Islam that he also can reach noble heights by working to improve his character daily.

#bukusalehaidris

The Ideal Muslim is a man of the highest moral character. In his relationship with his Rabb, himself, family, parents, relative, friends and the community at large, he has a most excellent example in the Prophet of Islam (pbuh). His idealism is further strengthened by the characters of the first generation of Muslims who excelled in all the various fields of human endeavour. He is reassured by the teachings of Islam that he also can reach noble heights by working to improve his character daily.  #bukusalehaidris

Fuh...berasap lepas ceramah dari jam 9 pagi hingga 12.30 tengahari. .

Terima kasih guru guru SK Taman Nirwana Ampang. Doakan kejayaan buat anak anak ini dunia Akhirat.

Perkongsian Otak Cantik Prestasi Terbaik.

Masa minta anak anak kongsi luahan hati mereka. Ada seorang anak namanya Daneil. Dah tak ada mak ayah. Ayah meninggal ketika di tadika. Mak tiada ketika darjah 1. Dia dan empat beradik duduk dengan makcik yang menjaga. Satu dewan rasa sebak dan nangis. 
Masa pelajar buat aktiviti ada seorang pelajar datang kat saya. Ucap terima kasih. Dia beritahu mak dah mati sejak dia tadika.

Allah. Sebak saya masa dia datang. Dia datang kat saya cerita. Masa puan suruh tutup mata cakap ngan mak. Saya nampak muka mak saya. Saya peluk mak. Saya cium tangan mak. Dah lama saya tak rasa macam ni dengan mak. Saya hampir lupa. Puan datang dan buat saya ingat kembali. Rasa tu dah lama hilang.😭 Saya pesan. Walaupun mak mati ayah mati. Mereka masih ada. Jika adik buat kebaikan kubur dia terang. Adik kena jadi terbaik. Mak senyum dan bahgia. Kubur mak terang.

Anak anak ini seperti kain putih kita corakkannya. Pengalaman terbaik bersama anak anak jni.

#salehaidris #inspiratorpsikologikejayaan

Fuh...berasap lepas ceramah dari jam 9 pagi hingga 12.30 tengahari. . Terima kasih guru guru SK Taman Nirwana Ampang. Doakan kejayaan buat anak anak ini dunia Akhirat. Perkongsian Otak Cantik Prestasi Terbaik. Masa minta anak anak kongsi luahan hati mereka. Ada seorang anak namanya Daneil. Dah tak ada mak ayah. Ayah meninggal ketika di tadika. Mak tiada ketika darjah 1. Dia dan empat beradik duduk dengan makcik yang menjaga. Satu dewan rasa sebak dan nangis. Masa pelajar buat aktiviti ada seorang pelajar datang kat saya. Ucap terima kasih. Dia beritahu mak dah mati sejak dia tadika. Allah. Sebak saya masa dia datang. Dia datang kat saya cerita. Masa puan suruh tutup mata cakap ngan mak. Saya nampak muka mak saya. Saya peluk mak. Saya cium tangan mak. Dah lama saya tak rasa macam ni dengan mak. Saya hampir lupa. Puan datang dan buat saya ingat kembali. Rasa tu dah lama hilang.😭 Saya pesan. Walaupun mak mati ayah mati. Mereka masih ada. Jika adik buat kebaikan kubur dia terang. Adik kena jadi terbaik. Mak senyum dan bahgia. Kubur mak terang. Anak anak ini seperti kain putih kita corakkannya. Pengalaman terbaik bersama anak anak jni.  #salehaidris  #inspiratorpsikologikejayaan

Pagi ni ceramah SK Taman Nirwana Ampang. Niat pagi ni nak sampaikan kebaikan dan ilmu. .

Sekurangnya jika mendengar dapat kutip satu perkara dan amal ianya akan jadi ladang pahala. Pada mereka amal doakan ada kebaikan.
.

Terima kasih pada teman baik dari sekolah menengah. Tak jemu jemput. Bertahun dia jemput baru kali ni dapat penuhi. Cuba menolak sebab rasanya sudah tak betah ceramah di sekolah. Kita bagi chance orang muda yang lebih berenergi tinggi.
.

Nak buat energizer atau suara kuat macam dah tak sesuai. Apapun terima kasih teman ku @ezuanna atas peluang ni. .

Pagi ni saya bersama 5 fasi lagi yang membantu dari Tim ococ dan UKM. Terima kasih pada mereka bersama. 💪😍. Sebelum nak ceramah walaupun berapa minit kena ada persediaan.

1. Jaga peti suara. Tidak makan durian dan  rambutan. Tidak minum kafein. Minum air mineral tutup biru jangan putih. 
2. Jaga penampilan sesuai dengan keadaan. Jangan pakai baju, tudung  atau kasut baru. Ia akan menganggu flow kita nak cakap. Pastikan pakaian kita pakai tu dah biasa. 
3. Tidur secukupnya. 
4. Visualize yang baik baik. Audience fokus apa kita cakap. Jika dengan anak sekolah banyakkan aktiviti. Mereka lebih visualisasi dan kinestetik. Jika pelajar uni atau pelajar kelas A mereka ramai auditori (ini pengalaman dan pemerhatian). 5. Sebelum bagi talk buat senaman petik bintang dan jeritan aura. (ini skil biasa buat)

6. Doa. Apapun kita buat. Dah usaha mesti doa. Ianya senjata kita. Doa dipermudah segala urusan.

#salehaidris

Pagi ni ceramah SK Taman Nirwana Ampang. Niat pagi ni nak sampaikan kebaikan dan ilmu. . Sekurangnya jika mendengar dapat kutip satu perkara dan amal ianya akan jadi ladang pahala. Pada mereka amal doakan ada kebaikan. . Terima kasih pada teman baik dari sekolah menengah. Tak jemu jemput. Bertahun dia jemput baru kali ni dapat penuhi. Cuba menolak sebab rasanya sudah tak betah ceramah di sekolah. Kita bagi chance orang muda yang lebih berenergi tinggi. . Nak buat energizer atau suara kuat macam dah tak sesuai. Apapun terima kasih teman ku @ezuanna atas peluang ni. . Pagi ni saya bersama 5 fasi lagi yang membantu dari Tim ococ dan UKM. Terima kasih pada mereka bersama. 💪😍. Sebelum nak ceramah walaupun berapa minit kena ada persediaan. 1. Jaga peti suara. Tidak makan durian dan rambutan. Tidak minum kafein. Minum air mineral tutup biru jangan putih. 2. Jaga penampilan sesuai dengan keadaan. Jangan pakai baju, tudung atau kasut baru. Ia akan menganggu flow kita nak cakap. Pastikan pakaian kita pakai tu dah biasa. 3. Tidur secukupnya. 4. Visualize yang baik baik. Audience fokus apa kita cakap. Jika dengan anak sekolah banyakkan aktiviti. Mereka lebih visualisasi dan kinestetik. Jika pelajar uni atau pelajar kelas A mereka ramai auditori (ini pengalaman dan pemerhatian). 5. Sebelum bagi talk buat senaman petik bintang dan jeritan aura. (ini skil biasa buat) 6. Doa. Apapun kita buat. Dah usaha mesti doa. Ianya senjata kita. Doa dipermudah segala urusan.  #salehaidris

A very interesting read and a good guide for beginners who later want to be Muslim Psychologists. The book spreads on 15 chapters and 120 pages and simply explains the pitfalls of following the western psychology blindly for Muslims. 
It is a piece of good work and has been made as an introductory text without going into through details to burden the readers.

Psychology, with all its by-products and off shoots, has assumed in the West the status of religion, and for many people has replaced it. As in other areas of social sciences, some Muslim thinkers and scholars have developed an amazing skill for the unthinking repetition and blind copying of Western, non-Islamic ideas and practices. “In the Lizard’s Hole” is a Prophetic epitaph that describes this activity very well. Some Muslim psychologists insist dogmatically on prying even into lizard’s holes that have been partly or totally abandoned by their Western counterparts. But do Muslims really need modern psychology at all? Is modern psychology wholly Western? Is there a way in which it could be reconciled with Islam? These burning questions lie lurking behind the dilemma of Muslim psychologists. .
The author, a practicing Muslim and experienced psychotherapist, professor of psychology for several years and an established authority in the field, takes a somber, non-pedantic look at this dilemma, leading the way towards its solution. He argues that the techniques which have evolved from the philosophy, basically anti-religious, underlying some modern psychotherapeutic and psychiatric disciplines have, in fact, acquired a certain measure of autonomous neutrality, and can be useful in serving the cause of Islam. Muslim psychologists can restore spiritual vigour to the ailing materialistic behaviourism of the West, and to Western psychology as a whole. He provides clinical evidence on how this could be achieved. Dr. Badri's pioneering study is a warning to Muslim social scientists of the dangers of blind following Western social theories and norms, and an effort to save Muslims from becoming trapped in lizards’ holes that lie hidden in other areas of human life and thought.

#salehaidris #bukusalehaidris

A very interesting read and a good guide for beginners who later want to be Muslim Psychologists. The book spreads on 15 chapters and 120 pages and simply explains the pitfalls of following the western psychology blindly for Muslims. It is a piece of good work and has been made as an introductory text without going into through details to burden the readers. Psychology, with all its by-products and off shoots, has assumed in the West the status of religion, and for many people has replaced it. As in other areas of social sciences, some Muslim thinkers and scholars have developed an amazing skill for the unthinking repetition and blind copying of Western, non-Islamic ideas and practices. “In the Lizard’s Hole” is a Prophetic epitaph that describes this activity very well. Some Muslim psychologists insist dogmatically on prying even into lizard’s holes that have been partly or totally abandoned by their Western counterparts. But do Muslims really need modern psychology at all? Is modern psychology wholly Western? Is there a way in which it could be reconciled with Islam? These burning questions lie lurking behind the dilemma of Muslim psychologists. . The author, a practicing Muslim and experienced psychotherapist, professor of psychology for several years and an established authority in the field, takes a somber, non-pedantic look at this dilemma, leading the way towards its solution. He argues that the techniques which have evolved from the philosophy, basically anti-religious, underlying some modern psychotherapeutic and psychiatric disciplines have, in fact, acquired a certain measure of autonomous neutrality, and can be useful in serving the cause of Islam. Muslim psychologists can restore spiritual vigour to the ailing materialistic behaviourism of the West, and to Western psychology as a whole. He provides clinical evidence on how this could be achieved. Dr. Badri's pioneering study is a warning to Muslim social scientists of the dangers of blind following Western social theories and norms, and an effort to save Muslims from becoming trapped in lizards’ holes that lie hidden in other areas of human life and thought.  #salehaidris  #bukusalehaidris

Semalam 16.7.2019 pagi pagi dah minta izin suami nak ziarah arwah Ustazah Noraini. Lepas solat jemaah Subuh dengan suami dan anak anak. Dalam debar ketar sedih semua bawa kereta. On waze terus ke rumah ustazah Seksyen 3 BBB. .

Masa sampai dah nampak van jenazah nak bawa mandi, kafan dab solat di surau. Terus pusing kereta dan direzekikan dapat ikut belakang van jenazah parking dekat depan surau. Kereta memang sesak dan memenuhi kawasan surau. Macam orang nak solat raya ramainya. Berkat kebaikan ustazah. Ramai kasihi dan sayangi. .

Dapat jumpa guru guru Samten yang dikasihi. Salam berpelukan minta halal berkat semua ilmu guru. Minta guru doakan cemerlang dunia akhirat jadi manusia berjasa berbudi. .

Terima kasih guru mengingati dan sentiasa mendoakan. Saya ni tak pandai. Tapi saya pegang satu.  Bila beradab akhlak pada guru yang betul. Tunduk hormat InsyaAllah barakah berpanjangan. .

Selalu kita rapat guru baik dan tak garangkan. Nak jadi guru pemarah menghukum menilai pelajar memang mudah. Sepanjang mengajar. Saya ikut contoh cara guru mengajar dengan cara berhikmah. Ia akan kekal berpanjangan. .

Sebagai guru. 🚩Jangan jadi sumber depresi kepada pelajar. Mungkin mereka dah cukup stres dengan hidup. Sebaiknya kita jadi sumber inspirasi buat mereka. 🚩Jangan menilai pelajar kita hatta akhlaknya buruk sekalipun. Mereka pasti ada ruang untuk berubah. Hulurkan cahaya itu. Bila hati mereka dapat kita ikat. Perubahan akan berlaku sedikit demi sedikit. Yang penting mereka mula berhijrah. 🚩 Kenang pelajar kita. Mereka bukan sahaja berkawan dengan kita dalam kelas sahaja. Sepanjang masa kita akan perlukan satu sama lain. 🚩 Didik dengan hikmah dan selari dengan personaliti pelajar. 🚩 Dengar dan sokong mereka. Jadi kekuatan tempat mereka bergantung. Kadang kita tak ada nasihat pun. Tapi dengan mendengar buat kan momen itu sangat indah.

#share andai bermanfaat.

#hariguru #salehaidris

Semalam 16.7.2019 pagi pagi dah minta izin suami nak ziarah arwah Ustazah Noraini. Lepas solat jemaah Subuh dengan suami dan anak anak. Dalam debar ketar sedih semua bawa kereta. On waze terus ke rumah ustazah Seksyen 3 BBB. . Masa sampai dah nampak van jenazah nak bawa mandi, kafan dab solat di surau. Terus pusing kereta dan direzekikan dapat ikut belakang van jenazah parking dekat depan surau. Kereta memang sesak dan memenuhi kawasan surau. Macam orang nak solat raya ramainya. Berkat kebaikan ustazah. Ramai kasihi dan sayangi. . Dapat jumpa guru guru Samten yang dikasihi. Salam berpelukan minta halal berkat semua ilmu guru. Minta guru doakan cemerlang dunia akhirat jadi manusia berjasa berbudi. . Terima kasih guru mengingati dan sentiasa mendoakan. Saya ni tak pandai. Tapi saya pegang satu. Bila beradab akhlak pada guru yang betul. Tunduk hormat InsyaAllah barakah berpanjangan. . Selalu kita rapat guru baik dan tak garangkan. Nak jadi guru pemarah menghukum menilai pelajar memang mudah. Sepanjang mengajar. Saya ikut contoh cara guru mengajar dengan cara berhikmah. Ia akan kekal berpanjangan. . Sebagai guru. 🚩Jangan jadi sumber depresi kepada pelajar. Mungkin mereka dah cukup stres dengan hidup. Sebaiknya kita jadi sumber inspirasi buat mereka. 🚩Jangan menilai pelajar kita hatta akhlaknya buruk sekalipun. Mereka pasti ada ruang untuk berubah. Hulurkan cahaya itu. Bila hati mereka dapat kita ikat. Perubahan akan berlaku sedikit demi sedikit. Yang penting mereka mula berhijrah. 🚩 Kenang pelajar kita. Mereka bukan sahaja berkawan dengan kita dalam kelas sahaja. Sepanjang masa kita akan perlukan satu sama lain. 🚩 Didik dengan hikmah dan selari dengan personaliti pelajar. 🚩 Dengar dan sokong mereka. Jadi kekuatan tempat mereka bergantung. Kadang kita tak ada nasihat pun. Tapi dengan mendengar buat kan momen itu sangat indah.  #share andai bermanfaat.  #hariguru  #salehaidris

Alfatihah 
Buat ustazah ku nor aini. Guru kelas ku Ting 5 tahun 1998. Mengajar Subjek Ulum Shariah.

Walaupun 22 tahun tidak mengajar tapi kami masih berhubung. Antara guru masih berhubung. Rapat bergurau senda gelak ketawa. 
Banyak kali ustazah ajak raya rumah. Semalam terdetik nak ziarah ustazah. Pagi ni ziarah terakhir😭. Tak ada lagi orang nak bermanja. Ngadu masalah. Cerita hal gembira dan kejayaan.

Ustazah sentiasa mendoakan ku. Terima kasih ustazah. Ramai merasa kehilangan.

Ustazah tak pernah marah. Lambang kekuatan wanita dan isteri solehah. Tidak mengeluh kesah. Terima ujian masalah dengan hati besar dan redha. 
Ustazah ajar shariah. Tapi tak ingat apa ustazah ajar. Yang ingat kebaikan senyum gelak tawa ustazah. Akhlak ustazah yang baik. . 
Damailah ustazah di sana😭. Salam takziah ‎إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون
 Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dia, rahmatilah dia, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, dan tempatkannya di kalangan org² yg beriman.. AlFatihah .... ‎. بِسْمِ  ٱللَّه ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم
‎ ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞ مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞امين

Alfatihah Buat ustazah ku nor aini. Guru kelas ku Ting 5 tahun 1998. Mengajar Subjek Ulum Shariah. Walaupun 22 tahun tidak mengajar tapi kami masih berhubung. Antara guru masih berhubung. Rapat bergurau senda gelak ketawa. Banyak kali ustazah ajak raya rumah. Semalam terdetik nak ziarah ustazah. Pagi ni ziarah terakhir😭. Tak ada lagi orang nak bermanja. Ngadu masalah. Cerita hal gembira dan kejayaan. Ustazah sentiasa mendoakan ku. Terima kasih ustazah. Ramai merasa kehilangan. Ustazah tak pernah marah. Lambang kekuatan wanita dan isteri solehah. Tidak mengeluh kesah. Terima ujian masalah dengan hati besar dan redha. Ustazah ajar shariah. Tapi tak ingat apa ustazah ajar. Yang ingat kebaikan senyum gelak tawa ustazah. Akhlak ustazah yang baik. . Damailah ustazah di sana😭. Salam takziah ‎إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dia, rahmatilah dia, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, dan tempatkannya di kalangan org² yg beriman.. AlFatihah .... ‎. بِسْمِ ٱللَّه ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم ‎ ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞ مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞امين

Buku ini menghuraikan isu-isu berkaitan Wasatiyyah.  Menurut Ulama Yusuf AlQardawi Wasatiyyah sama maksudnya dengan sifat 'al-Tawazun' atau seimbang dan sifat 'I'tidal' (pertengahan') Kesemua perkataan ini bermaksud pertengahan iaitu berada di antara dua pihak atau keadaan yang bercanggah atau bertentangan, tidak condong kepada salah satunya.

Antara perkara yang saling bertentangan ialah:

ketuhanan dan kemanusiaan
kerohanian dan kebendaan
ukhrawi dan duniawi
wahyu dan akal
peninggalan silam dan masa hadapan
Individu dan masyarakat
Realiti dan keunggulanTsabat (tetap) dan berubah

wasatiyyah yang dimaksudkan antara  dua perkara yang bertentangan ini ialah memberi hak kepada setiap pihak dengan sebenar-benarnya, penuh adil, dan secukupnya. Maksud 'al-Qisth' (adil) seperti firman Allah; "Dan sempurnakanlah sukatan apabilankamu menyukat dan timbanglah dengan neraca yang benar.  Itulah yang lebih utama dan lebih baik akibatnya"

#bukusalehaidris #salehaidris

Buku ini menghuraikan isu-isu berkaitan Wasatiyyah.  Menurut Ulama Yusuf AlQardawi Wasatiyyah sama maksudnya dengan sifat 'al-Tawazun' atau seimbang dan sifat 'I'tidal' (pertengahan') Kesemua perkataan ini bermaksud pertengahan iaitu berada di antara dua pihak atau keadaan yang bercanggah atau bertentangan, tidak condong kepada salah satunya. Antara perkara yang saling bertentangan ialah: ketuhanan dan kemanusiaan kerohanian dan kebendaan ukhrawi dan duniawi wahyu dan akal peninggalan silam dan masa hadapan Individu dan masyarakat Realiti dan keunggulanTsabat (tetap) dan berubah wasatiyyah yang dimaksudkan antara  dua perkara yang bertentangan ini ialah memberi hak kepada setiap pihak dengan sebenar-benarnya, penuh adil, dan secukupnya. Maksud 'al-Qisth' (adil) seperti firman Allah; "Dan sempurnakanlah sukatan apabilankamu menyukat dan timbanglah dengan neraca yang benar.  Itulah yang lebih utama dan lebih baik akibatnya"  #bukusalehaidris  #salehaidris

Muka garang hari ni. Ada yang nak kena marah ke😠.
.

Tak baik marah marah ni. energi tak bagus kan . Bila marah ambil wuduk. Istigfar. Jauhkan diri dari orang sekejap. Switch. Tapi beza orang suka marah marah mungkin dia ada impulsif behavior. Yang mana itu bukan perangai bagus.
.

Orang suka marah ni ada sikap dia je betul orang lain salah. So senyum selalu. Kalau suka marah nanti sakit urat, jantung, otak semua sakit. Muka pun cepat tua kan.
.

By the way....saya pakai :
Kacamata Kion Nano. #kionnano #nissasabyan Menjaga mata sihat bila tengok laptop dan phone. Tak letih. Protect radiation tau. Pastikan mata sihat. Sampai sekarang Alhamdulillah belum rabun. Sebab dari sekolah saya jaga mata. Baca buku ke tengok phone pastikan jarak dua jengkal. Jangan baca lepas jam 6 petang. Cahaya nya tak bagus untuk mata. Ni pakai spek ni sebab bila lama tengok gadget mata pedih merah kering. Siapa sama 🙋
.

Lipstik dari Klink mesra wuduk dan lembab bibir. Tak kesat pun. 
Tudung Mahszuz ni best sarung je tak payah gosok. Jimat masa.

Baju Pink hadiah dari Datin Ruzita. Kain lycra pun tak payah gosok .
mak #salehaidris anak ramai kena buat kerja efisien jimat dan cepat.

Muka garang hari ni. Ada yang nak kena marah ke😠. . Tak baik marah marah ni. energi tak bagus kan . Bila marah ambil wuduk. Istigfar. Jauhkan diri dari orang sekejap. Switch. Tapi beza orang suka marah marah mungkin dia ada impulsif behavior. Yang mana itu bukan perangai bagus. . Orang suka marah ni ada sikap dia je betul orang lain salah. So senyum selalu. Kalau suka marah nanti sakit urat, jantung, otak semua sakit. Muka pun cepat tua kan. . By the way....saya pakai : Kacamata Kion Nano.  #kionnano  #nissasabyan Menjaga mata sihat bila tengok laptop dan phone. Tak letih. Protect radiation tau. Pastikan mata sihat. Sampai sekarang Alhamdulillah belum rabun. Sebab dari sekolah saya jaga mata. Baca buku ke tengok phone pastikan jarak dua jengkal. Jangan baca lepas jam 6 petang. Cahaya nya tak bagus untuk mata. Ni pakai spek ni sebab bila lama tengok gadget mata pedih merah kering. Siapa sama 🙋 . Lipstik dari Klink mesra wuduk dan lembab bibir. Tak kesat pun. Tudung Mahszuz ni best sarung je tak payah gosok. Jimat masa. Baju Pink hadiah dari Datin Ruzita. Kain lycra pun tak payah gosok . mak  #salehaidris anak ramai kena buat kerja efisien jimat dan cepat.

Doakan kesembuhan buat @aisymateen @yanasamsudin @fadzilzahari. 
Juga @azwankombos. @ezzatyabdullah take care semua ya.

Doakan kesembuhan buat @aisymateen @yanasamsudin @fadzilzahari. Juga @azwankombos. @ezzatyabdullah take care semua ya.

Dalam hidup ini terus bangkit mencari kekuatan diri. Adakala kita di atas ada kala di bawah.

Kejayaan dalam hidup ni adalah bila kita terus bertahan dari sesuatu perkara. Dan daki lebih tinggi.

Dalam tempuh suatu ujian. Pasti ada emosi dilemparkan. Ada tangisan, kemarahan, gembira dan 1001 emosi. Itu tanda kita manusia. Sentiasa ada khilaf. Belajar untuk terus mengumpul kekuatan diri.

#salehaidris

Dalam hidup ini terus bangkit mencari kekuatan diri. Adakala kita di atas ada kala di bawah. Kejayaan dalam hidup ni adalah bila kita terus bertahan dari sesuatu perkara. Dan daki lebih tinggi. Dalam tempuh suatu ujian. Pasti ada emosi dilemparkan. Ada tangisan, kemarahan, gembira dan 1001 emosi. Itu tanda kita manusia. Sentiasa ada khilaf. Belajar untuk terus mengumpul kekuatan diri.  #salehaidris

Anak anak ini adalah anugerah Tuhan.  Ibu ayah berpenat berpeluh membesarkan mereka.  Setiap ibubapa punya harapan besar buat amanah. .

Yang asal dari sulbi ibu.  Dilindungi dalam rahim.  Keluar sebagai juara dengan penuh pertempuran dan keperitan sang ibu. .

Duhai anak.  Setiap langkah mu adalah doa.  Setiap gerak nafas dan darah mu punya ingatan ibuayah. 
Ya Tuhan jagalah anak anak kami.  Andai dia jauh dari pandangan kami.  Lindungilah mereka. 
#salehaidris

Anak anak ini adalah anugerah Tuhan. Ibu ayah berpenat berpeluh membesarkan mereka. Setiap ibubapa punya harapan besar buat amanah. . Yang asal dari sulbi ibu. Dilindungi dalam rahim. Keluar sebagai juara dengan penuh pertempuran dan keperitan sang ibu. . Duhai anak. Setiap langkah mu adalah doa. Setiap gerak nafas dan darah mu punya ingatan ibuayah. Ya Tuhan jagalah anak anak kami. Andai dia jauh dari pandangan kami. Lindungilah mereka.  #salehaidris

1.Jangan pernah berhenti.
Hidup ini penuh warna warni dan lapisannya.
Nikmati setiap kehidupan yang kita lalui.

2.Jangan menyakiti orang. Sentiasa kekalkan momen indah bersama insan.

3. Ada kala kita benci memandang keadaan kita sekarang. Itu tanda kita perlu berusaha untuk terus terpaku dalam tingkat hidup seterusnya.

1.Jangan pernah berhenti. Hidup ini penuh warna warni dan lapisannya. Nikmati setiap kehidupan yang kita lalui. 2.Jangan menyakiti orang. Sentiasa kekalkan momen indah bersama insan. 3. Ada kala kita benci memandang keadaan kita sekarang. Itu tanda kita perlu berusaha untuk terus terpaku dalam tingkat hidup seterusnya.

©Instagimg | Best Instagram online viewer
About - Privacy Policy - Terms of Service - FAQ
This site uses the Instagram API but is not endorsed or certified by Instagram. All Instagram™ logos and trademarks displayed on this applicatioin are property of Instagram.