#masakmasak

posts and images

AYAM BAKAR |

Ramai pulak vote for Ayam Bakar so here you go, 😉
Simple, mudah & sedap!
Boleh jadikan hidangan nasi ayam, nak buat bbq pun boleh or add into your sandwiches or salad.
🤤

#rsugarrushcooks #ayambakar #ilovecooking #cookingvideo #homecooking #masakapahariini #foodpornmalaysia #recipevideo 
#videomasak #carasaya #recipeshare #sayamasak #masakmasak #instacook #jjcm #malaysianfood #salmon #instareview #surirumahtangga #reviewproduct #sayamasak #resipi #ayambbq #ayammadu

AYAM BAKAR | Ramai pulak vote for Ayam Bakar so here you go, 😉 Simple, mudah & sedap! Boleh jadikan hidangan nasi ayam, nak buat bbq pun boleh or add into your sandwiches or salad. 🤤  #rsugarrushcooks  #ayambakar  #ilovecooking  #cookingvideo  #homecooking  #masakapahariini  #foodpornmalaysia  #recipevideo  #videomasak  #carasaya  #recipeshare  #sayamasak  #masakmasak  #instacook  #jjcm  #malaysianfood  #salmon  #instareview  #surirumahtangga  #reviewproduct  #sayamasak  #resipi  #ayambbq  #ayammadu

Ore Kota Bharu hok nok raso kek kegilaan ore kelate loni,bulih jah dapatkan di Pasaraya U-Shop kat Lundang. Harga Rm5/box
.
Tepung kek pun jah sini, kalu rajin bulih buat kek sediri..kalu kure rajin..bulih jah beli hok siap utk make slaluh deh

#noxxa #triocupcake #triosteamer
#selamathariraya2019 #teamkekcoklatmoist
#promosiraya #potluck #openhouse
#mamamoist #mudahnyabuatkek #moistcake #ilovecooking #cookingvideo #homecooking #masakapahariini #foodpornmalaysia #recipevideo 
#videomasak #carasaya #sayamasak #masakmasak #instacook #jjcm #reviewproduct #sayamasak #resipi #cake

Ore Kota Bharu hok nok raso kek kegilaan ore kelate loni,bulih jah dapatkan di Pasaraya U-Shop kat Lundang. Harga Rm5/box . Tepung kek pun jah sini, kalu rajin bulih buat kek sediri..kalu kure rajin..bulih jah beli hok siap utk make slaluh deh  #noxxa  #triocupcake  #triosteamer  #selamathariraya2019  #teamkekcoklatmoist  #promosiraya  #potluck  #openhouse  #mamamoist  #mudahnyabuatkek  #moistcake  #ilovecooking  #cookingvideo  #homecooking  #masakapahariini  #foodpornmalaysia  #recipevideo  #videomasak  #carasaya  #sayamasak  #masakmasak  #instacook  #jjcm  #reviewproduct  #sayamasak  #resipi  #cake

Sambel Ayam Goreng
-
-
1 ekor ayam tanpa  dada ( dada ayam ditabung tar dibikin kreasi lainnya) 
Cuci bersih, lumuri dengan air jeruk nipis, 1 sdt garam + 1 sdt kunyit bubuk
Goreng sampai matang
Tambahkan 1/2 sdm tepung terigu biar ayamnya jinak😁😁
Ga perlu terlalu kering yaa.. tar keras
-
-
7 bawang merah, 4 bawang putih, 1cm jahe dihaluskan ( untuk tekstur lebih halus bisa ditambah sedikit air) 
Masih setia dengan food chooper dari @mitochiba.id
-
-
Tumis bumbu halus dengan sedikit minyak bekas goreng ayam
Tambahkan 2 sere + 3 daun jeruk
Tunggu sampai bumbu harum
Baru masukkan 5 sdm cabe merah kering yg direbus dulu dan sudah di haluskan
( caranya pernah emak share.. scroll kebawah yaaa)
-
-
Tunggu sampai minyaknya terpisah
Bumbuin air asam jawa, gula, garam, kaldu bubuk + 2sdm kecap manis
Tambahkan sedikit air 
Aduk rata 
Masukkan ayam, irisan 1 tomat merah + 1 bawang bombay 
Aduk rata
Tunggu bumbu resap
Siap sajikan❤❤.
.
.
#masak #resep #masakan #idemasak #masakmasak #belajarmemasak #resepibu #lapar #sukamakan #resepsederhana #berbagiresep #reseproemahan #resepcemilan #shareresep #resepmakanannusantara #yukbelajarmasak #resepkeluarga #resepnusantara #resepmudah #masakansederhana #cemilanenak #cemilan #jajananenak #jajanankekinianjogja
repost @umi_halim

Sambel Ayam Goreng - - 1 ekor ayam tanpa dada ( dada ayam ditabung tar dibikin kreasi lainnya) Cuci bersih, lumuri dengan air jeruk nipis, 1 sdt garam + 1 sdt kunyit bubuk Goreng sampai matang Tambahkan 1/2 sdm tepung terigu biar ayamnya jinak😁😁 Ga perlu terlalu kering yaa.. tar keras - - 7 bawang merah, 4 bawang putih, 1cm jahe dihaluskan ( untuk tekstur lebih halus bisa ditambah sedikit air) Masih setia dengan food chooper dari @mitochiba.id - - Tumis bumbu halus dengan sedikit minyak bekas goreng ayam Tambahkan 2 sere + 3 daun jeruk Tunggu sampai bumbu harum Baru masukkan 5 sdm cabe merah kering yg direbus dulu dan sudah di haluskan ( caranya pernah emak share.. scroll kebawah yaaa) - - Tunggu sampai minyaknya terpisah Bumbuin air asam jawa, gula, garam, kaldu bubuk + 2sdm kecap manis Tambahkan sedikit air Aduk rata Masukkan ayam, irisan 1 tomat merah + 1 bawang bombay Aduk rata Tunggu bumbu resap Siap sajikan❤❤. . .  #masak  #resep  #masakan  #idemasak  #masakmasak  #belajarmemasak  #resepibu  #lapar  #sukamakan  #resepsederhana  #berbagiresep  #reseproemahan  #resepcemilan  #shareresep  #resepmakanannusantara  #yukbelajarmasak  #resepkeluarga  #resepnusantara  #resepmudah  #masakansederhana  #cemilanenak  #cemilan  #jajananenak  #jajanankekinianjogja repost @umi_halim

Ahad cenggini mesti best rilex2 kan..cuols nak pickup arini bolehlaa sambil jalan2 tu ya sbb dah settle landing 20 kotak kat Putrajaya..nak jugak terus wasap Agen Amy okay?
.

@tiramissu_adios
@tiramissu_adios
@tiramissu_adios

http://www.wasap.my/601128646562/sayanak

Cepat wasap..jangan nangis bucu katil kalau terlepas promosi ni tau 😝

#noxxa #triocupcake #triosteamer
#selamathariraya2019 #teamkekcoklatmoist
#promosiraya #potluck #openhouse
#mamamoist #mudahnyabuatkek #moistcake #ilovecooking #cookingvideo #homecooking #masakapahariini #foodpornmalaysia #recipevideo 
#videomasak #carasaya #sayamasak #masakmasak #instacook #jjcm #reviewproduct #sayamasak #resipi #cake

Ahad cenggini mesti best rilex2 kan..cuols nak pickup arini bolehlaa sambil jalan2 tu ya sbb dah settle landing 20 kotak kat Putrajaya..nak jugak terus wasap Agen Amy okay? . @tiramissu_adios @tiramissu_adios @tiramissu_adios http://www.wasap.my/601128646562/sayanak Cepat wasap..jangan nangis bucu katil kalau terlepas promosi ni tau 😝  #noxxa  #triocupcake  #triosteamer  #selamathariraya2019  #teamkekcoklatmoist  #promosiraya  #potluck  #openhouse  #mamamoist  #mudahnyabuatkek  #moistcake  #ilovecooking  #cookingvideo  #homecooking  #masakapahariini  #foodpornmalaysia  #recipevideo  #videomasak  #carasaya  #sayamasak  #masakmasak  #instacook  #jjcm  #reviewproduct  #sayamasak  #resipi  #cake

Semingguan #masak yg #simple aj krena waktu dan energinya dibagi" 😔,, kli ini #weekend dirumah aj manjain lidah anak"😁
#soup
#sup
#basotahu
#basoayam
#foodhits
#masakankuah
#semuabisamasak
#siapsantap
#delicious
#yummy
#masakapahariini
#cooking
#masakmasak
#sukamasak
#kuliner
#makanan
#foodlovers
#food
#instafood
#masakannusantara
#homemade
#foodpic
#recipes
#menu
#dapurku 
#homemade
#masakanku
#supermoto

Semingguan  #masak yg  #simple aj krena waktu dan energinya dibagi" 😔,, kli ini  #weekend dirumah aj manjain lidah anak"😁  #soup  #sup  #basotahu  #basoayam  #foodhits  #masakankuah  #semuabisamasak  #siapsantap  #delicious  #yummy  #masakapahariini  #cooking  #masakmasak  #sukamasak  #kuliner  #makanan  #foodlovers  #food  #instafood  #masakannusantara  #homemade  #foodpic  #recipes  #menu  #dapurku  #homemade  #masakanku  #supermoto

Laju jugak dekat Jaafar Rawas ni habis..rasanya sebab nak raya haji ni kann..kelengkapan haji a-z pun banyak maybe jgk kes tu..Nak jugak?? Tekan link kat bio skrang okay

#noxxa #triocupcake #triosteamer
#selamathariraya2019 #teamkekcoklatmoist
#promosiraya #potluck #openhouse
#mamamoist #mudahnyabuatkek #moistcake #ilovecooking #cookingvideo #homecooking #masakapahariini #foodpornmalaysia #recipevideo 
#videomasak #carasaya #sayamasak #masakmasak #instacook #jjcm #reviewproduct #sayamasak #resipi #cake

Laju jugak dekat Jaafar Rawas ni habis..rasanya sebab nak raya haji ni kann..kelengkapan haji a-z pun banyak maybe jgk kes tu..Nak jugak?? Tekan link kat bio skrang okay  #noxxa  #triocupcake  #triosteamer  #selamathariraya2019  #teamkekcoklatmoist  #promosiraya  #potluck  #openhouse  #mamamoist  #mudahnyabuatkek  #moistcake  #ilovecooking  #cookingvideo  #homecooking  #masakapahariini  #foodpornmalaysia  #recipevideo  #videomasak  #carasaya  #sayamasak  #masakmasak  #instacook  #jjcm  #reviewproduct  #sayamasak  #resipi  #cake

Kasih nilai 1 - 10 untuk makanan ini Bunda..🌸🌸🌸
• • • • •
.
SOP DAGING SAPI🍲
By. @yoanitasavit
.
Bahan :
600 gram daging sapi berlemak, potong kotak kecil, cuci bersih
Tulangan sapi secukupnya, cuci bersih
3 liter air 
4 buah wortel, potong2
1 buah kentang, potong2
1 batang daun bawang, iris
Garam, lada, kaldu bubuk secukupnya
.
Bumbu rempah :
1 buah bunga pekak
2 batang kayu manis uk kecil
2 buah cengkeh
1 jempol jahe, geprek
.
Bumbu halus :
10 buah bawang merah
10 siung bawang putih
.
Cara buat :
1. Rebus daging sapi dan tulangan sapi selama 15 menit, lalu cuci bersih daging dan buang air bekas rebusan pertama gunanya agar kotoran dan air darah tidak ikut termasak
2. Siapkan 3 liter air, Rebus daging sapi dan tulangan sapi bersama bumbu rempah hingga empuk (me : pakai panci presto)
3. Tumis bumbu halus dgn sedikit minyak hingga harum. Masukan bumbu tumisan ke dalam panci berisi daging
4. Masukan wortel, kentang, garam, lada, kaldu bubuk masak hingga sayuran empuk. Koreksi rasa. Sesaat sebelum di angkat taburi daun bawang. Sajikan .
.
.
Follow dulu yukk 👉 @resepmemasakmudah

Kasih nilai 1 - 10 untuk makanan ini Bunda..🌸🌸🌸 • • • • • . SOP DAGING SAPI🍲 By. @yoanitasavit . Bahan : 600 gram daging sapi berlemak, potong kotak kecil, cuci bersih Tulangan sapi secukupnya, cuci bersih 3 liter air 4 buah wortel, potong2 1 buah kentang, potong2 1 batang daun bawang, iris Garam, lada, kaldu bubuk secukupnya . Bumbu rempah : 1 buah bunga pekak 2 batang kayu manis uk kecil 2 buah cengkeh 1 jempol jahe, geprek . Bumbu halus : 10 buah bawang merah 10 siung bawang putih . Cara buat : 1. Rebus daging sapi dan tulangan sapi selama 15 menit, lalu cuci bersih daging dan buang air bekas rebusan pertama gunanya agar kotoran dan air darah tidak ikut termasak 2. Siapkan 3 liter air, Rebus daging sapi dan tulangan sapi bersama bumbu rempah hingga empuk (me : pakai panci presto) 3. Tumis bumbu halus dgn sedikit minyak hingga harum. Masukan bumbu tumisan ke dalam panci berisi daging 4. Masukan wortel, kentang, garam, lada, kaldu bubuk masak hingga sayuran empuk. Koreksi rasa. Sesaat sebelum di angkat taburi daun bawang. Sajikan . . . Follow dulu yukk 👉 @resepmemasakmudah

Momen arisan kali ini, 
jadi kesempatanku untuk mensosialisasikan gaya hidup sehat.
Mensosialisasikan di sini, tentu bukan macam presentasi resmi gitu.
Cukup menyediakan makanan yang natural dan minim sampah.
Karena arisannya di rumahku, jadi bebas yaa pilih menu makanan, heheh ✌🏻
.
#cook #masak #resep #recipe #kitchen #health #healthyrecipes #indonesiantaste #taste #tasty #indonesia #indonesianrecipe #foodporn #foodphotography #easyrecipes #masakmasak #masakcepat #homemade #cookingvideo #jurussehatrasulullah #ivgfood #foodblog #foodblogger #foodies #menujsr #resepjsr  #amuthecooks #ukresep #jurusehatramerame #JSR

Momen arisan kali ini, jadi kesempatanku untuk mensosialisasikan gaya hidup sehat. Mensosialisasikan di sini, tentu bukan macam presentasi resmi gitu. Cukup menyediakan makanan yang natural dan minim sampah. Karena arisannya di rumahku, jadi bebas yaa pilih menu makanan, heheh ✌🏻 .  #cook  #masak  #resep  #recipe  #kitchen  #health  #healthyrecipes  #indonesiantaste  #taste  #tasty  #indonesia  #indonesianrecipe  #foodporn  #foodphotography  #easyrecipes  #masakmasak  #masakcepat  #homemade  #cookingvideo  #jurussehatrasulullah  #ivgfood  #foodblog  #foodblogger  #foodies  #menujsr  #resepjsr  #amuthecooks  #ukresep  #jurusehatramerame  #JSR

©Instagimg | Best Instagram online viewer
About - Privacy Policy - Terms of Service - FAQ
This site uses the Instagram API but is not endorsed or certified by Instagram. All Instagram™ logos and trademarks displayed on this applicatioin are property of Instagram.