People commented the post

People liked the post

Posts related

#FridayFeeling
.
Sunset on the @HighLineNYC
.
Beautiful photo #repost from @kimbstagrams
.
@520W28 #NYC #architecture #urbanism #zahahadid #zahahadidarchitects

 #FridayFeeling . Sunset on the @HighLineNYC . Beautiful photo  #repost from @kimbstagrams . @520W28  #NYC  #architecture  #urbanism  #zahahadid  #zahahadidarchitects

#TBT: Leicester Square, London (detail), sectional perspective painting (design competition proposal, 1990).
.
The design re-invents Leicester Square as a public room on the surface of a new subterranean urbanism.
.
The proposal does not suggest filling the square with fountains or interventions, but instead, turns these structures upside down and sinks them into the ground; solid and transparent skyscrapers slicing downwards creating inhabited canyons flooded with light from above.
.
#architecture #urbanism #zahahadid #zahahadidarchitects
.

 #TBT: Leicester Square, London (detail), sectional perspective painting (design competition proposal, 1990). . The design re-invents Leicester Square as a public room on the surface of a new subterranean urbanism. . The proposal does not suggest filling the square with fountains or interventions, but instead, turns these structures upside down and sinks them into the ground; solid and transparent skyscrapers slicing downwards creating inhabited canyons flooded with light from above. .  #architecture  #urbanism  #zahahadid  #zahahadidarchitects .

The Niederhafen River Promenade in #Hamburg, Germany is integral to the modernisation and reinforcement of the city’s flood protection system.
.
In the aftermath of storm surge floods in February 1962 that caused 315 fatalities and destroyed the homes of 60,000 residents, between 1964 and 1968 Hamburg developed a barrier on the banks of the River Elbe at Niederhafen to protect the city against floods up to a height of 7.20m above sea level.
.
Modern hydrology and computer simulations have since forecast the city’s flooding characteristics with greater accuracy; calculating an increase in the barrier height was required to protect Hamburg from future winter storm surges and extreme high tides.
.
Inspections of Niederhafen’s flood barrier in 2006 determined that the existing structure needed significant reinforcement. Later that year, the city organised a competition to design the redeveloped barrier, awarding the project to ZHA.
.
The Niederhafen flood protection barrier incorporates the city’s riverside promenade providing panoramic views of the Elbe and its historic port.
.
With construction of all phases now complete, the redevelopment of Hamburg’s Niederhafen flood protection barrier reconnects its river promenade with the surrounding urban fabric of the city; creating links with adjacent neighbourhoods.
.
Wide staircases resembling small amphitheatres are carved within the flood protection barrier at points where streets from the adjacent neighbourhoods meet the structure; giving passers-by at street level views of the people strolling along the promenade at the top of the barrier and views of the masts & superstructures of ships in the Elbe.
.
Similar amphitheatres facing the river alternate with these city-facing stairs. Ramps also connect the river promenade with street level providing accessibility for all.
.
The promenade to the west is at a larger scale, offering views downstream of all shipping activity. To the east, the port’s marina creates a more intimate atmosphere with a long ramp alongside the amphitheatre leading visitors down to the water’s edge.
.
Stunning photos by @_piet_niemann.
. 
#Hamburg #urbanism #zahahadid #zahahdidarchitects

The Niederhafen River Promenade in  #Hamburg, Germany is integral to the modernisation and reinforcement of the city’s flood protection system. . In the aftermath of storm surge floods in February 1962 that caused 315 fatalities and destroyed the homes of 60,000 residents, between 1964 and 1968 Hamburg developed a barrier on the banks of the River Elbe at Niederhafen to protect the city against floods up to a height of 7.20m above sea level. . Modern hydrology and computer simulations have since forecast the city’s flooding characteristics with greater accuracy; calculating an increase in the barrier height was required to protect Hamburg from future winter storm surges and extreme high tides. . Inspections of Niederhafen’s flood barrier in 2006 determined that the existing structure needed significant reinforcement. Later that year, the city organised a competition to design the redeveloped barrier, awarding the project to ZHA. . The Niederhafen flood protection barrier incorporates the city’s riverside promenade providing panoramic views of the Elbe and its historic port. . With construction of all phases now complete, the redevelopment of Hamburg’s Niederhafen flood protection barrier reconnects its river promenade with the surrounding urban fabric of the city; creating links with adjacent neighbourhoods. . Wide staircases resembling small amphitheatres are carved within the flood protection barrier at points where streets from the adjacent neighbourhoods meet the structure; giving passers-by at street level views of the people strolling along the promenade at the top of the barrier and views of the masts & superstructures of ships in the Elbe. . Similar amphitheatres facing the river alternate with these city-facing stairs. Ramps also connect the river promenade with street level providing accessibility for all. . The promenade to the west is at a larger scale, offering views downstream of all shipping activity. To the east, the port’s marina creates a more intimate atmosphere with a long ramp alongside the amphitheatre leading visitors down to the water’s edge. . Stunning photos by @_piet_niemann. .  #Hamburg  #urbanism  #zahahadid  #zahahdidarchitects

#SundayStaircase – within the #LondonAquaticsCentre. Welcoming over a million visitors a year and teaching 4,000 children to swim each week, the Aquatics Cente also hosts 50 local schools for their swimming lessons; enabling thousands more children to learn to swim every month in its two adjustable-depth 50-metre pools and diving pool.
.
Designed as a wave on its riverside site, the centre hosted the aquatics events of the London 2012 Olympic & Paralympic Games; temporary stands either side of the pools giving a spectator capacity of 17,000. After the 2012 Games, these stands were removed to significantly decrease the building’s volume and the centre converted to community use with its spectator seating reduced to 2,000 - optimal capacity for UK national competitions.
.
Ground granulated blast-furnace slag (GGBS), a waste by-product of the steel industry, substituted up to 70% of the cement used to build the centre, with over 80% of its aggregates from recycled sources.
.
At the Aquatics Centre’s 2014 opening for use by the public, the @Guardian explained: “The most jaw-dropping municipal swimming pool in the world. From the curved wall of grass that encloses the lower levels to the swooping wave of a roof, this organic-looking structure beckons you in… But it is not until you reach the cathedral-like interior of the main pool hall that you realise the extraordinary skill of the architect. Anyone can now swim in it for around the same entrance fee as other local baths. It is a great legacy of the Olympics.”
.
Great photos by @HuftonAndCrow & @LukeHayes_UK
.
#London #UK #architecture #zahahadid #zahahadidarchitects
.

 #SundayStaircase – within the  #LondonAquaticsCentre. Welcoming over a million visitors a year and teaching 4,000 children to swim each week, the Aquatics Cente also hosts 50 local schools for their swimming lessons; enabling thousands more children to learn to swim every month in its two adjustable-depth 50-metre pools and diving pool. . Designed as a wave on its riverside site, the centre hosted the aquatics events of the London 2012 Olympic & Paralympic Games; temporary stands either side of the pools giving a spectator capacity of 17,000. After the 2012 Games, these stands were removed to significantly decrease the building’s volume and the centre converted to community use with its spectator seating reduced to 2,000 - optimal capacity for UK national competitions. . Ground granulated blast-furnace slag (GGBS), a waste by-product of the steel industry, substituted up to 70% of the cement used to build the centre, with over 80% of its aggregates from recycled sources. . At the Aquatics Centre’s 2014 opening for use by the public, the @Guardian explained: “The most jaw-dropping municipal swimming pool in the world. From the curved wall of grass that encloses the lower levels to the swooping wave of a roof, this organic-looking structure beckons you in… But it is not until you reach the cathedral-like interior of the main pool hall that you realise the extraordinary skill of the architect. Anyone can now swim in it for around the same entrance fee as other local baths. It is a great legacy of the Olympics.” . Great photos by @HuftonAndCrow & @LukeHayes_UK .  #London  #UK  #architecture  #zahahadid  #zahahadidarchitects .

#weekend
.
Huey and Charlie check out some architecture in Chelsea.
.
Great photo #repost from @tonythedogwalker .
.
@520W28 #NewYorkCity
.

 #weekend . Huey and Charlie check out some architecture in Chelsea. . Great photo  #repost from @tonythedogwalker . . @520W28  #NewYorkCity .

ICYMI: NürnbergMesse Hall 3C has been awarded platinum certification by the German Society for Sustainable Building (DGNB).
.
#NürnbergMesse Group is one of the world’s largest exhibition companies with a portfolio of over 120 national and international events that include 35,000 exhibitors and up to 1.5 million visitors a year.
.
DGNB auditors reviewed the hall’s ecological, social and economic aspects, awarding Hall 3C a total compliance score of 90.5%. According to DGNB, NürnbergMesse Halls 3A and 3C by Zaha Hadid Architects surpass the sustainability standards of all other exhibition halls worldwide.
.
Opened last year, Hall 3C includes two glazed walls that flood the building with natural light while LED lamps illuminate the hall in the evening. The hall also incorporates construction materials with very low emissions and SVHC concentrations, FSC and PEFC certified timber and halogen-free content.
.
Hall 3C’s highly efficient heat recovery system with rotary heat exchangers achieve energy savings of approximately 80%. Combined with its high quality envelope and advanced building management technology that continually optimises energy consumption, the hall beats current German Energy Saving Regulations by 75%.
.
The design of the new Hall 3C connects the different structural grids of existing buildings at NürnbergMesse: the hexagonal grid of the original halls dating from the 1970’s and the rectangular halls at Grosse Strasse. This connectivity is expressed within the roof structure of the new Hall 3C and the existing Hall 3A (completed 2014).
.
This roof structure is comprised of linear triangular trusses. At the halfway point of each truss, its lower beam divides and connects diagonally to the lower beam of the adjacent truss. Louvers connecting the upper and lower beams of each truss continue the dynamic geometries of this division. On the south façade, this arrangement within the roof structure is turned vertically to create a colonnade of tree-shaped columns which support the canopy and provide solar shading.
.
Photos: NürnbergMesse Halls 3A & 3C by #HeikoStahl .
#Nürnberg #Germany #architecture #zahahadid #zahahadidarchitects
.

ICYMI: NürnbergMesse Hall 3C has been awarded platinum certification by the German Society for Sustainable Building (DGNB). .  #NürnbergMesse Group is one of the world’s largest exhibition companies with a portfolio of over 120 national and international events that include 35,000 exhibitors and up to 1.5 million visitors a year. . DGNB auditors reviewed the hall’s ecological, social and economic aspects, awarding Hall 3C a total compliance score of 90.5%. According to DGNB, NürnbergMesse Halls 3A and 3C by Zaha Hadid Architects surpass the sustainability standards of all other exhibition halls worldwide. . Opened last year, Hall 3C includes two glazed walls that flood the building with natural light while LED lamps illuminate the hall in the evening. The hall also incorporates construction materials with very low emissions and SVHC concentrations, FSC and PEFC certified timber and halogen-free content. . Hall 3C’s highly efficient heat recovery system with rotary heat exchangers achieve energy savings of approximately 80%. Combined with its high quality envelope and advanced building management technology that continually optimises energy consumption, the hall beats current German Energy Saving Regulations by 75%. . The design of the new Hall 3C connects the different structural grids of existing buildings at NürnbergMesse: the hexagonal grid of the original halls dating from the 1970’s and the rectangular halls at Grosse Strasse. This connectivity is expressed within the roof structure of the new Hall 3C and the existing Hall 3A (completed 2014). . This roof structure is comprised of linear triangular trusses. At the halfway point of each truss, its lower beam divides and connects diagonally to the lower beam of the adjacent truss. Louvers connecting the upper and lower beams of each truss continue the dynamic geometries of this division. On the south façade, this arrangement within the roof structure is turned vertically to create a colonnade of tree-shaped columns which support the canopy and provide solar shading. . Photos: NürnbergMesse Halls 3A & 3C by  #HeikoStahl .  #Nürnberg  #Germany  #architecture  #zahahadid  #zahahadidarchitects .