People commented the post

Posts related

Here are the key insights from The 7 Habits of Highly Effective People :

Sharpen the saw. 
Don't work yourself to death. ...
Be proactive. ...
Begin with an end in mind. ...Put first things first. ..
.Think win-win. ...
Seek first to understand, then to be understood. ..
.Synergize.

Here are the key insights from The 7 Habits of Highly Effective People : Sharpen the saw. Don't work yourself to death. ... Be proactive. ... Begin with an end in mind. ...Put first things first. .. .Think win-win. ... Seek first to understand, then to be understood. .. .Synergize.

Thanks @airasia. Help me in handling this cases. 😍😘.

Thanks @airasia. Help me in handling this cases. 😍😘.

Nantikan episod ke3 @majalahpama @astroprimahd 
Topik: Anak keliru bahasa.

Terima kasih pihak Astro. Ni first time shooting kat luar. Selalu live di konti. 
Cabaran pada angel dan cuaca. Masa nak cakap je angin kuat. Dahan jatuh kena abang kamera. 
Last last port terbaik belakang masjid. 
Siaran akan berlangsung:
17.7.2019
Rabu 
9 malam

#salehaidris #psikologikeibubapaan #astroprima

Nantikan episod ke3 @majalahpama @astroprimahd Topik: Anak keliru bahasa. Terima kasih pihak Astro. Ni first time shooting kat luar. Selalu live di konti. Cabaran pada angel dan cuaca. Masa nak cakap je angin kuat. Dahan jatuh kena abang kamera. Last last port terbaik belakang masjid. Siaran akan berlangsung: 17.7.2019 Rabu 9 malam  #salehaidris  #psikologikeibubapaan  #astroprima

If the concept of tawhid is central to Islam and everything Islamic, it is because of its centrality to existence and everything that exists. .

Indeed, Islamic science, whether religious, moral or natural is essentially a quest to discover the order underlying the variegated world of multiplicity. The work of al shahid, Dr. Ismail Raji al-Faruqi on the subject of tawhid affords the reader not only a look on the axial doctrine of Islam, but also allows the reader to understand that doctrine from a number of different perspectives. .

In the endeavor to explain the simple truths of the doctrine of unity, Dr. al-Faruqi touches upon a broad spectrum of subjects, drawing elements from history, comparative religion, anthropology, philosophy, ethics, epistemology, archaeology, and other disciplines. As such, his concept of tawhid is rich in the depth of its erudition, abundant in its perception, and direct in its implications for life and thought. Indeed, it is perhaps this work more than any other that reflects the profound and original thought of Dr. al-Faruqi.

About the Author

Dr. Ismail al-Faruqi (1339-1406/1921-1986) is widely recognized as an authority on Islam and comparative religion. He was a Professor of Religion at Temple University, where he founded and chaired the Islamic Studies program. Having studied or taught in the Middle East and Africa, as well as in Canada and the United States, Professor al-Faruqi possessed the wide background of training and experience required for a thorough mastery of his field. His writings include numerous articles and books in both Arabic and English.

If the concept of tawhid is central to Islam and everything Islamic, it is because of its centrality to existence and everything that exists. . Indeed, Islamic science, whether religious, moral or natural is essentially a quest to discover the order underlying the variegated world of multiplicity. The work of al shahid, Dr. Ismail Raji al-Faruqi on the subject of tawhid affords the reader not only a look on the axial doctrine of Islam, but also allows the reader to understand that doctrine from a number of different perspectives. . In the endeavor to explain the simple truths of the doctrine of unity, Dr. al-Faruqi touches upon a broad spectrum of subjects, drawing elements from history, comparative religion, anthropology, philosophy, ethics, epistemology, archaeology, and other disciplines. As such, his concept of tawhid is rich in the depth of its erudition, abundant in its perception, and direct in its implications for life and thought. Indeed, it is perhaps this work more than any other that reflects the profound and original thought of Dr. al-Faruqi. About the Author Dr. Ismail al-Faruqi (1339-1406/1921-1986) is widely recognized as an authority on Islam and comparative religion. He was a Professor of Religion at Temple University, where he founded and chaired the Islamic Studies program. Having studied or taught in the Middle East and Africa, as well as in Canada and the United States, Professor al-Faruqi possessed the wide background of training and experience required for a thorough mastery of his field. His writings include numerous articles and books in both Arabic and English.

Seperti biasa. Lepas dinner jam 6++ petang. Yang biasa membantu kemas dapur adalah Haura. Puteri keempat. Istimewanya dia. Ada rasa simpati dan empati. .

Akan rasa rimas jika nampak mama dan abah penat. Dia boleh baca reaksi wajah. Tanpa meminta bantuan. Dia sendiri akan hulurkan tangan. Sinsing baju dan membasuh pinggan, mencapai penyapu, melap kotoran. Jika dari jauh nampak mama abah bawa beg kiri kanan. Dia berlari membantu. .

Tadi dia bercerita. Abah...tadi kat sekolah kesian budak darjah 1 tu. Baju dia kotor sikit je kat tepi ni. Ayah dia marah marah. Cakap kurang ajar lah apa lah. Tengking dia depan orang. Haura ada kat situ. Haura gigit jari. Haura takutlah ayah dia marah macam tu. Ayah dia tu Sabar lah sikit. Mana tahu, ada kawan yang kotorkan baju anak dia ke. Janganlah marah dia macam tu.
.

Kami hanya mendengar. Sambil dia bercerita sambil tangan nya tak duduk diam kutip pingan mangkuk dan kemaskan tikar. .

Bila dengar Haura bercerita begitu. Sama pula rasa dengan diri. Mama juga tak boleh lihat orang lain kena marah. Cepat kesian orang. Lagi lagi kalau di sekolah. Kesian anak anak kecil. Bila mak ayah. Turun dari kereta. Cari kelibat anak balik sekolah tak jumpa. .

Kan mak dah kata. Duduk sini diam diam. Tak payah nak pergi mana mana. Susah kan orang nak cari sana sini. Sekolah ni dah lah luas. Kalau anak cakap. Adik asyik nak ter berak je hari ni. Perut adik sakit. Hurm..tak naya. Kita dah marah dia sepuluh inci. Emosi dia pun dah jatuh. Apalagi kena malu depan orang. Jatuh air muka. Tak tahu nak nyorok mana. .

Dalam modul keibubapaan cool parent happy children. Perkara ini yang kita bantu ibubapa dulu. Tidak meletus kemarahan berganda pada si anak. Marah mesti pada tempat betul keadaan betul. Jika tidak api kecil menjadi marak. Jika padam pun tapi habis hangus tempat yang tak sepatutnya.

#psikologikeibubapaan
#salehaidris

Seperti biasa. Lepas dinner jam 6++ petang. Yang biasa membantu kemas dapur adalah Haura. Puteri keempat. Istimewanya dia. Ada rasa simpati dan empati. . Akan rasa rimas jika nampak mama dan abah penat. Dia boleh baca reaksi wajah. Tanpa meminta bantuan. Dia sendiri akan hulurkan tangan. Sinsing baju dan membasuh pinggan, mencapai penyapu, melap kotoran. Jika dari jauh nampak mama abah bawa beg kiri kanan. Dia berlari membantu. . Tadi dia bercerita. Abah...tadi kat sekolah kesian budak darjah 1 tu. Baju dia kotor sikit je kat tepi ni. Ayah dia marah marah. Cakap kurang ajar lah apa lah. Tengking dia depan orang. Haura ada kat situ. Haura gigit jari. Haura takutlah ayah dia marah macam tu. Ayah dia tu Sabar lah sikit. Mana tahu, ada kawan yang kotorkan baju anak dia ke. Janganlah marah dia macam tu. . Kami hanya mendengar. Sambil dia bercerita sambil tangan nya tak duduk diam kutip pingan mangkuk dan kemaskan tikar. . Bila dengar Haura bercerita begitu. Sama pula rasa dengan diri. Mama juga tak boleh lihat orang lain kena marah. Cepat kesian orang. Lagi lagi kalau di sekolah. Kesian anak anak kecil. Bila mak ayah. Turun dari kereta. Cari kelibat anak balik sekolah tak jumpa. . Kan mak dah kata. Duduk sini diam diam. Tak payah nak pergi mana mana. Susah kan orang nak cari sana sini. Sekolah ni dah lah luas. Kalau anak cakap. Adik asyik nak ter berak je hari ni. Perut adik sakit. Hurm..tak naya. Kita dah marah dia sepuluh inci. Emosi dia pun dah jatuh. Apalagi kena malu depan orang. Jatuh air muka. Tak tahu nak nyorok mana. . Dalam modul keibubapaan cool parent happy children. Perkara ini yang kita bantu ibubapa dulu. Tidak meletus kemarahan berganda pada si anak. Marah mesti pada tempat betul keadaan betul. Jika tidak api kecil menjadi marak. Jika padam pun tapi habis hangus tempat yang tak sepatutnya.  #psikologikeibubapaan  #salehaidris

Mini jamuan raya di rumah Puan Aisyah Agen OCOC Sepang. 
Kami datang 10 orang je. Tapi punya banyak juadah Puan Aisyah masak. Dan kami port luck juga.

Saya tempah coklat kek dari @sadessertandsavoury. Semua orang kata sedap. Coklat kek tanpa gula putih, tanpa tepung. Wow sangat kan😍. Terima kasih banyak ya tuan rumah😍

Kita dah seperti adik beradik. Ada tergigit tersepit. Bermaafan di hari mulia. Adalah nilai kekuatan terindah. 😘 semua.

Mini jamuan raya di rumah Puan Aisyah Agen OCOC Sepang. Kami datang 10 orang je. Tapi punya banyak juadah Puan Aisyah masak. Dan kami port luck juga. Saya tempah coklat kek dari @sadessertandsavoury. Semua orang kata sedap. Coklat kek tanpa gula putih, tanpa tepung. Wow sangat kan😍. Terima kasih banyak ya tuan rumah😍 Kita dah seperti adik beradik. Ada tergigit tersepit. Bermaafan di hari mulia. Adalah nilai kekuatan terindah. 😘 semua.